Tel: 0741-039.292

Tel: 0757-571.635

Email: neoklinik@yahoo.com

Ozonoterapie

Beneficiile Ozonoterapiei

Principiul pe care se bazeaza tratamentul de  ozonoterapie  este stimularea regenerarii organice prin reparatia facuta din interior spre exterior. Orice tesut vatamat prezinta o oxigenare deficitara. Prin tratamentul  de ozonoterapie, bazat pe un amestec de oxigen si ozon, tesutului i se ofera, la nivel celular, elementul vital, esential pentru reparatie si revenire la starea mult dorita: de normalitate, de sanatate.

Avand la baza mai bine de 25 de ani de experienta, beneficiile tehnologiei occidentale de terapie cu ozon pot fi sumarizate dupa cum urmeaza:

 • Terapia cu ozon are o eficienta clinica de 100% in tratarea bolilor bacteriene si virale datorita proprietatilor sale antibacteriene, antivirale si antifungice puternice; bolile asociate cu simptome de hipoxie multumita efectelor sale benefice asupra transportului si eliberarii de oxigen in tesuturi si procesele dependente de oxigen; tulburarile circulatorii multumita efectului sau asupra circulatiei sanguine; procesele inflamatorii multumita efectului sau aintiinflamator; situatiilor cu imunodeficienta multumita efectului sau imunomodulator si imunostimulant; ranile cu vindecare deficitara datorita proprietatilor rapide si eficiente de vindecare a ranilor etc.
 • Controlul diabetului zaharat pentru 6 luni de la cursul terapiei cu ozon (nevoia de insulina este redusa la jumatate) ofera o calitate mai buna a vietii diabeticului si reduce durata de spitalizare si consumul de medicamente. In cazul complicatiilor diabetului cum este “piciorul diabetic” terapia cu ozon previne amputatia sau reduce volumul/marimea ei.
 • Terapia cu ozon poate ajuta multi oameni care sufera de cancer, SIDA, infectie HIV si alte boli considerate a fi incurabile. Desi terapia cu ozon nu poate fi considerata un medicament 100% aprobat pentru cancer, s-a stabilit experimental si clinic ca terapia cu ozon produce un efect anti- tumoral. In particular cand este folosita in etapele initiale ale oncogenezei, terapia cu ozon in forma de injectii cu ozon direct intra-tumoral la fel ca folosirea parenterala de sange ozonat sau ser ozonat poate duce la resorbtia completa a tumorii. Pentru cazurile inoperabile sau cele deja operate tratate cu chimioterapie sau radiatii, terapia cu ozon poate fi benefica ca adjuvant pentru detoxifierea, imunocorectia si imbunatatirea starii de bine.
 • Terapia cu ozon poate ajuta la reducerea la jumatate a dozelor prescrise de chimioterapie la fel ca si la reducerea considerabila a efectelor secundare in urma chimioterapiei si a altor medicamente anti- tumorale. Datorita efectelor sale imunomodulatoare si imunostimulatoare, terapia cu ozon poate cel putin sa imbunatateasca calitatea vietii la pacientii cu cancer si sa le prelungeasca in mod considerabil viata chiar daca vindecarea completa a cancerului este imposibila. La fel se intampla cu pacientii cu SIDA, terapia cu ozon actionand ca un imunostimulator puternic, si ajutandu-i sa revina la o viata normala pentru o perioada lunga de timp;
 • Terapia cu ozon reprezinta o alternativa ingenioasa a medicinei traditionale, in particular in situatiile medicale unde aceasta nu ofera un tratament eficient, de exemplu in situatiile in care microflora este rezistenta la antibioticele disponibile. Terapia cu ozon este capabila sa creasca sensibilitatea microflorei organismului la antibiotice si sa potenteze efectul medicamentelor traditionale atunci cand sunt folosite ca metoda complementara de tratament.
 • In comparatie cu medicina traditionala, terapia cu ozon realizeaza rezultate mai bune intr-o perioada mai scurta de timp, fara a cauza o adaptare sau rezistenta a organismului uman la acest fel de terapie si fara a provoca efecte secundare, reactii adverse sau complicatii. Terapia cu ozon poate elimina efectele secundare datorate unui tratament medical cum este chimioterapia.
 • In comparatie cu medicina traditionala, terapia cu ozon produce un efect mai stabil la pacientii cronici fara a cauza recidive pe o perioada de timp. Terapia cu ozon poate fi folosita in perioada timpurie de sarcina la femeile din grupul de risc legat de infectii intrauterine, atunci cand folosirea antibioticelor nu este permisa. Terapia cu ozon poate fi folosita cu succes in tratamentul multor complicatii obstraticale pentru beneficiul atat al mamei cat si al copilului.

Ozonoterapia în tratamentul sindromului dureros lombar

Sindromul dureros lombar are o incidenţă extrem de ridicată şi poate fi întîlnit la copii, la persoane tinere active dar şi la vârstnici. Este suferinţa cel mai des întîlnită în practica medicală. Este cunoscut faptul că 70-80% din populaţia matură prezintă cel puţin odată în viaţă un episod dureros lombar, hernia de disc reprezentînd numai 1-2% din cifra respectivă. Aproape 90% din durerile lombare sunt tratate le domiciliu de însăşi cei suferinzi şi doar 10% ajung la medic.

Durerea lombară poate fi de origine miofascială, de origine discogenă, în urma conflictului radicular, durere scheletică în cazul unor boli inflamatorii şi neoplazii, dureri provocate de afecţiuni ale organelor interne şi afecţiuni articulare, tulburări metabolice şi endocrine.

Printre factorii predispozanţi pentru durerile lombare v-om menţiona în primul rând suprasolicitarea anumitor grupuri musculare în combinaţie cu sedentarismul, nerespectarea regulilor de igeină a coloanei vertebrale, stresul cotidian, fumatul, tulburările metabolice, obezitatea etc.

Mecanismele fiziopatologice ale durerii de spate pot duce rapid la instalarea unui „cerc vicios” din care este foarte greu de ieşit în lipsa unor soluţii terapeutice eficiente. Tratamentul durerilor lombare cu un amestec de oxigen-ozon (ozonoterapia) poate fi una din acele solutii benefice pentru cei suferinzi. Afirmaţiile noastre se bazează pe studiile clinice efectuate de specialiştii în ozonoterapie din Germania, Italia, Spania, Mexic, Cuba, Rusia dar şi pe experienţa proprie a Centrului Medical „NEOKLINIK” şi a colegilor care au fost pionerii ozonoterapiei în România.

Ozonoterapia este o metodă alternativă şi inovatorie de tratament nemedicamentos care foloseşte un amestec de oxigen-ozon. Prin metodele sale ozonoterapia modernă permite reducerea consumului de medicamente alopate şi consecutiv a reacţiilor secundare provocate de acestea  Terapia se bazează pe principalele proprietăţi ale ozonului:

 • antibacteriană, antifungică, antivirotică;
 • antiinflamatorie şi imunomodulatorie;
 • de reglare sistemica a homeostaziei în organism;
 • optimizarea funcţiei organelor şi sistemelor de organe;

În tratamentul lombalgiilor amestecul de oxigen-ozon acţionează asupra verigilor principale din „cercul vicios” al fiziopatologiei durerii de spate. Efectul terapeutic se obţine prin următoarele mecanisme:

 • acţiunea antiinflamatorie a ozonului  se explica prin capacitatea lui de a bloca secreţia substanţelor (mediatorilor) care întreţin inflamaţia în ţesuturi;
 • ozonul produce o oxigenare tisulară masivă fiind cunoscut faptul că durerea apare în ţesuturile hipooxigenate. Oxigenarea la rândul său intensifică procesele metabolice din ţesuturile afectate şi stimulează eliminarea produşilori metabolici intermediari care stimulează receptorii dureroşi;
 • din punct de vedere electrofiziologic ozonul este un antagonist natural al durerii. Prin eliberarea formelor active de oxigen se reechilibrează raportul cation-anionionic din membrana celulară;
 • ozonul inhibă activitatea enzimelor catabolice din ţesutul cartilaginos al discului intervertebral în cazul conflictelor disco-radiculare;
 • ozonul stimulează mecanismele reparatorii din ţesuturi prin activarea fibroblaştilor – celule ale ţesutului conjunctiv care participă la sinteza colagenului;
 • acţiune modulatorie asupra sistemelor pro- şi antioxidante din organism;
 • ameliorarea circulaţiei sangvine periferice prin creşterea microcirculaţiei, fluidificării sângelui, a elasticităţii eritrocitelor;
 • acţiune miorelaxantă

Programul terapeutic în tratamentul durerilor lombare prin ozonoterapie este extrem de simplu, bine tolerat şi în funcţie starea şi problemele pacientului constă în:

 • Infiltraţii locale;
 • Infiltraţii intramusculare;
 • Infiltraţii în punctele dureroase si în punctele de acupunctură;
 • Insuflaţii rectale;
 • Autohemoterapie;

În total se fac intre 10 si 12 şedinţe de ozonoterapie cu repetarea curelor terapeutice peste 6 luni.

Pacienţii trataţi prin ozonoterapie constată rapid o diminuare efectivă a sindromului dureros, o reducere a contracturii musculare paravertebrale şi creşterea mobilităţii coloanei vertebrale, stare generală de bine, îbunătăţirea somnului nocturn. Aceasta la rîndul său, în marea majoritate de cazuri duce la scăderea substanţială a consumului abuziv de medicamente (antiinflamatoare, calmante, antidepresive etc.) şi a reacţiilor adverse provocate de acestea. Se poate spune că ozonoterapia îmbunătăţeşte calitatea vieţii celor care suferă de dureri lombare. În unele cazuri pot fi evitate intrvenţiile chirurgicale. În încheiere trebuie menţionat faptul că ozonoterapia nu este un panaceu şi nu poate rezolva de una singură problema durerilor lombare. Este nevoie de implicarea pacientului în procesul terapeutic.

 • Trebuie revăzut modul de viaţă.
 • Trebuie să se ducă o luptă intensă cu excesul ponderal, obezitatea.
 • Trebuie să se acorde o mare atenţie exerciţiului fizic
 • Este importantă diminuarea şi eliminarea stresului cotidian.